10 hints uit een Masterclass Prototyping

Elke maand organiseert de Baak – Let’s Play Innovation een Masterclass voor professionals om op een playful wijze organisaties te helpen in hun innovatieproces. Deze maand stond Prototyping centraal en werd gefaciliteerd door Wiro Kuipers en Rutger Slump in ‘De garage’ op Landgoed de Horst in Driebergen. 22 deelnemers gingen los met legosteentjes, viltstiften en hun eigen improvisatiekracht. Prototyping is het gesprek dat je hebt met je ideeën (Wujec). Een typisch geval aldus van “je had erbij moeten zijn”, maar hierbij toch gewoon tien hints.

1)     Word niet verliefd op je ideeën, waardoor je niet meer openstaat voor iets beters.

2)     Zorg voor een gelijk speelveld met de andere actoren in het proces. Dit kan door bijvoorbeeld het werken met LEGO waardoor de focus niet op de persoon maar op het bouwen komt te liggen.

3)     Volg je intuitie op momenten dat je nog geen duidelijkheid hebt door gewoon te beginnen. Beginnen is vaak de lastigste stap omdat je ratio controle wil houden. Mensen vinden instappen vaak zo spannend dat ze uitvluchten zoeken in hun mobiel, vragen over het proces, commentaar op de begeleiding etc.. De ervaring leert echter dat je vaak na afloop goed kan verklaren wat je gebouwd hebt, maar daarvoor moet je wel beginnen.

4)     Werk met duidelijke kaders zoals uitdaging en tijdsbepaling. In te veel ruimte raken mensen verloren. Wellicht herkenbaar als je ooit moest afstuderen…

5)     Gebruik Applied Improvisation (Ja, en… denken) als mindset om vanuit mogelijkheden in plaats van beperkingen te werken.

6)     Maak concreet wat je in je hoofd hebt of in tekst staat geschreven. Hierdoor ontstaat beleving bij vaak abstracte woorden, en de mogelijkheid voor anderen om hierop praktisch te reageren. Bouw Weconomy of Duurzaamheid maar eens met LEGO.

7)     Bouw samen. Vernieuwing ontstaat tussen mensen – jezelf proberen te verrassen is bijzonder lastig.

8)     Vaardigheden zoals bouwen, hoofd leeghouden, en creativiteit zijn te trainen net zoals boekhouden.

9)     De fysieke ruimte en begeleiding van de facilitator hebben grote impact op het proces. Een garage geeft bijvoorbeeld een informeel gevoel, waarin mensen zich meer vrij voelen om dingen uit te proberen.

10)  Prototyping is hard werken. Zorg dus voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Iedereen was uitgeput aan het einde van de middag.

Prototyping is onderdeel van een proces zoals Design Thinking, en staat uiteraard niet op zichzelf. Wil je er meer over weten of aan de slag in jouw organisatie – neem dan contact op met r.slump@debaak.nl, of meldt je aan voor het nieuwe innovatietraject Daring Innovation (bijna online, dus druk die F5 / Refresh vaak in!).

“If you freeze an idea too quickly, you fall in love with it. If you refine it too quickly, you become attached to it and it becomes very hard to keep exploring, to keep looking for better ideas.”

Advertisements

One comment on “10 hints uit een Masterclass Prototyping

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s